duminică, 26 ianuarie 2014

Briose cu mere

   Bulgareala de azi ne-a binedispus si energizat pentru intreaga saptamana ce urmeaza, ne-a inrosit obrajii mai ceva ca niste oua de Paste si ne-a crescut apetitele si poftele de ceva bun, facut in casa.

   Am ales o varianta rapida de briose delicioase si sanatoase, numai bune pentru adulti obositi de atata tras la sanii colorate dar si pentru pitici molesiti si coplesiti de atata alb din jur.

Ingrediente
320gr faina intergrala
cinci mere mari
90gr zahar brun
un pliculet praf de copt
un ou
un praf sare
260ml lapte
50ml ulei
doua lingurite scortisoara
un plic zahar vanilinat burbon

   Taiem merele cubulete si oprim doua dintre ele, gata taiate, pentru ornat.


   Secretul brioselor reusite este sa amestecam, initial, ingredientele solide separat de cele lichide.

   Acestea fiind spuse, am pus intr-un castron faina, zaharul, praful de copt, sarea, scortisoara iar in alt castron am batut usoar oul, am adaugat laptele si uleiul.

   "Unim" cele doua castroane, adaugam merele cubulete si amestecam toate ingredientele superficial, atat cat toate sa fie distribuite uniform in compozitie.Cu cat amestecam mai putin, cu atat vom obtine niste briose mai pufoase!


   Punem amestecul rezultat in forme si continuam cu merele ce incununeaza briosele.

   Aruncam intr-o tigaie un cubulet de unt si atunci cand s-a incins punem merele cubulete pe care le-am oprit pentru acest pas.

    Presaram putin zahar brun, un zahar vanilinat burbon, un praf de scortisoara si le lasam pe foc in jur de trei minute, cat sa se inmoaie putin.


   Asezam pe fiecare briosa ce este gata sa intre la cuptor, cateva cubulete de mar tras in unt iar dupa am terminat cu ornatul, hop in cuptorul incins la 180 grade aproximativ 25-30 minute.






   Sa aveti miros de scortisoara si de mar copt in casa si neaparat pofta la mancat briose!

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Vremea de afara



   Întotdeauna mi-au plăcut fenomenele meteo deosebite, fulgerele pe câmpul galben in timp de vara, picaturile mari de apa ce cad in ropote, troienele mari de zăpada si biciul viscolului de iarna grea...

   Cum ma numesc, nostalgica, melancolica, romantica, plictisita de normal si obisnuit, practica, pentru ca, pe vreme rea, stau in casa si imi rezolv din treburi, fericita, pentru ca ma bucur, fara resentimente sau intrebari inutile, de ceea ce imi place...???

   Da, iubesc fulgii astea mari de zăpada si ziua asta de Sambata, asociata lor! Suntem cu toții, cei trei, doi mari si unul mic, acasă, bucătărim cu spor privind minunați la urgie, ne bucurăm de caloriferele fierbinti si de cuptorul încins din care iese miros îmbietor de tocăniță deasa, prietena buna de farfurie cu porțila zdravănă de mămăliga, ce fierbe de zor in tuci!

   Mai devreme am stat toți ghemuiti sub plapuma, ne-am pus sosetele de lana, am rabdat, harjonindu-ne cu dragoste copilareasca, sa revină curentul intrerupt iar mai târziu ne vom bate pe lingura manjita cu crema de viitoare prajitura buna, ne vom lipi nasurile de geamul înghețat si ne vom uita la Tom si Jerry...

   Vremea rea ne aduna pe toți intr-un loc, asa cum se întâmpla si cu vremurile mai puțin bune si fericite!Cel mai potrivit si comod loc este cel ce se numește acasa iar acasa este locul unde suntem intotdeuna împreuna!

   Concluzie:vremea rea are rost de împreuna!

luni, 20 ianuarie 2014

Lapte de pasare dis de dimineata

   Cum o fi, nici măcar sa nu faci ochi bine si sa te trezesti la usa cu un urias castron, plin ochi, cu cel mai bun lapte de pasare mancat vreodata ?!?

Multumim buni Elena




duminică, 19 ianuarie 2014

Bunicii

   Stau in fata calculatorului si a pozelor făcute azi la bunici si ma gandesc ce pot scrie despre mine, despre Natalia, despre bunicii ei, despre bunicii mei...

   Doar ca m-a cuprins un soi de duiosie gandindu-ma la bunicii mei si la parintii mei ca si bunici.

   L-am vazut pe bunicul, printre anii trecuti in urma, pieptanandu-mi, dupa baie, parul lung, l-am zarit cum obisnuia sa frece, cu rabdare si pricepere de gospodina, maioneza pentru salata de boeuf, cum ne repara instalatia veche de brad, an si an, cum o indemna pe bunica sa ne dea din bruma de pensie cativa banuti pentru bomboane.Si acum ii simt blandetea nesfarsita...si acum simt durerea de atunci cand l-am pierdut...

   Il vad clar si pe tata tinandu-mi copila in brate pentru prima data, cu grija, teama si emotie adevarata, il si vad cum se agita cand isi vedea nepoata plangand cu lacrimi mari de bebelus alintat, cum o schimba de scutece cu mandrie, ca doar "stia cum se face"  si adauga raspicat, doar pentru mine ca" mare nascocire de ajutor sunt scutecele asta, tata... "

   Este un sir de oameni care se sfarseste cu un prunc curat, nescris cu nici o soarta, potrivnica sau nu.Oameni care au fost tineri odata, oameni care s-au iubit,care au creat alti oameni, au trait, iar atunci cand credeau ca li s-a terminat sirul, au trait din nou printr-un bot de carne cu ochi ce i-a inverzit si i-a inmugurit din nou.

    Au primit o noua sansa, o sansa sa fie parinti iara, prin nepotii lor, sa isi spele pacatele si greselile din copilariile noastre...pentru ca, asa cum este un fruct copt, parfumat si dulce, asa este un om in a doua parte a vietii, are de oferit toata esenta lui buna dintr-o imbucatura.

   Natalia a avut norocul sa isi cunoasca toti bunicii si fiecare dintre ei a fost binecuvantat sa ne fie alaturi la crestinarea micutei.Viata este nemiloasa si l-am pierdut pe unul dintre ei.Dar Natalia are patru bunici, asa o sa ii cunoasca si o sa ii iubeasca!

   Ma uit la Natalia si la bunicii ei.Ii vad zambind cu ochii cand o privesc.Le simt mandria ca ne-au crescut frumos si ca noi le-am daruit un asemenea pretios dar.Le citesc umilinta in fata sortii si recunostinta ca inca sunt pe acest pamant sa se bucure si sa bucure vlastare noi.






sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Schema Nurofen - Panadol

   Acesta este o parte din rezumatul discutiei noastre cu d-na doctor Simona Sicoe, medic primar pediatru Medlife, pe care am avut-o vara trecuta, cand Natalia s-a molipsit cu un virus ori o bacterie ce a dus la o pacatoasa infectie a amigdalelor, iar odata cu ea, febra caracteristica dar ingrijoratoare pentru noi, parintii neexperimentati in ale bolii bebelusului.



  Interesanta si utila mi s-a parut schita cu schema tratament Nurofen - Panadol, un tratament soc pentru scaderea temperaturii ridicate la bebelusi.

  Scrisul de doctor ramane proverbial asa ca va traduc:


TEMPERATURA > 39 grade, tratament la 4ore: 
                    4h                     4h                     4h
NUROFEN----PANADOL----NUROFEN----PANADOL

 
TEMPERATURA 38,5 grade ,tratament la 6 ore:
                    6h                     6h                    6h           
NUROFEN----PANADOL----NUROFEN----PANADOL


TEMPERATURA 38 grade, tratament la 8 ore:
                    8h                    8h                      8h
NUROFEN----PANADOL----NUROFEN----PANADOL


NOVOCALMIN supozitoare se administreaza la TEMPERATURA > 39,5 grade


IBUPROFEN/NUROFEN  3luni+   5ml la 8 ore
PANADOL                                       6ml la 8 ore    sau
PARACETAMOL
 

TEMPERATURA NORMALA intrarectala este < 37,5  maxim 37,7
In conditii de boala, febra, sub tratament antibiotic, 38 grade este considerata normala.


   Tin sa mentionez ca Natalia avea, la momentul respectiv, un an si 10 kilograme in greutate.

   Schema este personalizata copilului meu dar este de ajutor pentru orice situatie neprevazuta de febra ridicata insotita de stare de apatie si letargie a copilului.

   Schema este destinata rezolvarii situatiei pentru moment, pentru scaderea rapida a febrei ce poate fi periculoasa pentru copilul mic, trebuie consultat negresit medicul pentru controlul de rigoare si pentru investigarea cauzelor ce au dus la aparitia febrei.

vineri, 17 ianuarie 2014

Supa crema de broccoli

   Supele crema sunt la loc de cinste la noi in bucatarie, ne umplu castroanele ori de cate ori avem pofta de ceva rapid, sanatos, fin si savuros.Adica destul de des!

  Zic eu ca orice supa crema trebuie neaparat innobilata cu o mana de crutoane aurii facute in casa si dreasa cu o smantana grasa.Ele sunt "sarea din bucate"!

  Azi personajul principal din supa familiei este broccoli.

   Broccoli este leguma miraculoasa, cu proprietati anticancerigene si antioxidante si este, printre multe altele, o sursa importanta de caciu, vitamina A, acid folic, vitamina C.

Ingrediente
un broccoli
o ceapa
un morcov
o jumatate de telina mica
o radacina patrunjel
un ardei rosu



  "Facerea" este cate se poate de simpla:se curata si se spala legumele, se taie in bucati mari, asa ca pentru oameni nepriceputi in ale taierii fine ori grabiti ca si mine si se pun la fiert in oala cu aproximativ trei litrii de apa.Intregul broccoli, atat inflorescenta cat si tijele, se pune la fiert putin mai tarziu, cand legumele sunt pe jumatate gata.

  In jumatate de ora, legumele trebuie sa fie fierte, asa ca scoatem doar telina si punem in actiune blenderul asupra celorlalte legume.


   Acestea fiind spuse ne mai trebuie doar un castron adanc, o lingura zdravana de smantana adevarata, crutoane din belsug si sanatate multa ca pofta sigur o sa avem!




joi, 16 ianuarie 2014

Masa, rata si Natalia

   De cateva zile copila mea a facut o slabiciune, sa nu-i spunem obsesie pentru ca suna prea "greu" la adresa un copil atat de mic, pentru o rata din ceramica, rapita miseleste de pe policioara bunicii.

   Ratusca, parca gatita sa plece in vacanta, cu palarie de paie si floricica atasata, a fost plimbata cu carutul papusilor, aruncata in cada plina cu apa pentru ca, vezi doamne, ratele inoata, gadilata la coada si pupata pe cioc....ce sa mai, pana la urma dragostea mai si doare iar saracei rate i-a cazut ciocul si si-a pierdut labele portocalii intr-o imbratisare cu pardoseala.Superglue-ul nu a mai putut face nimic!

   Natalia a ras si a aplaudat, rata ciobita ramane preferata ei!

   O secveta gen benzi desenate ilustreaza cum manca si rata pilaf cu Nati:


Pofta buna!

miercuri, 15 ianuarie 2014

Ce ii place sufletului...

Ce îmi place cu sufletul:


Sa ma înec cu dragoste in parul buclat al copilei mele cand o strâng in brate.

Sa dorm in cearceafuri ce scartie de curatenie, cu miros proaspăt de primăvara verde.

Sa îmi beau cafeaua cu lapte, in fiecare dimineața, in liniștea cuiva drag.

Sa ma piste un aer rece si curat de vârf de munte.

Sa ma trezească o raza de soare, intr-o zi cu troiene de iarna.

Sa ma i-a cineva in brate, fără întrebări, cand îmi este mai greu.

Sa stau sub o patura călduroasă, cu o carte in mana si afara sa ploua torential.

Sa ma încerce un sentiment nou de bune si de bine.

Sa ma țin de mana din dragoste.

Sa vad un film cu lacrimi si zâmbete.

Sa primesc flori nepretentioase adunate intr-un buchet dezordonat.


duminică, 12 ianuarie 2014

Cele mai bune briose cu ciocolata

   Azi am avut oaspeti si am vrut sa-i impresionez cu o reteta de briose extraordinar de bune, inspirata din creatiile lui Jamie Oliver.

  Este vorba de briose cu ciocolata, nuca si merisoare uscate, usor moi in interior, briose decadent de bune, briose ce te fac sa cazi in pacatul gustului dulce sublim si al caloriilor multe....dar merita degustate si savurate...una si inca una, si iar alta...

Ingrediente

250g unt
200g ciocolata neagra(minim 55% unt de cacao, maxim 85% in compozitie)
o cescuta nuci maruntite
o cescuta de merisoare uscate
80g cacao
65g faina
un praf de copt
300g zahar pudra
4 oua
o vanilie lichida

   Pasii sunt urmatorii:incingeti cuptorul la 180 grade.Maruntiti nucile grosier si rehidratati merisoarele in apa amestecata cu un strop de coniac(trebuie sa mearga whisky, brandy sau cam orice alcool de calitate).Topiti ciocolata, rupta in bucatele, impreuna cu untul la bain-marie.Amestecati pana cand ciocolata rezultata devine una cu untul, lichida si lucioasa.Adaugati nucile, merisoarele si vanilia.





   Separat, se amesteca, faina, praful de copt, cacaoa, zaharul iar rezultatul se adauga peste ciocolata topita, nucile si merisoarele de mai devreme.Cele paru oua ramase se bat intr-un bol si se amesteca in mixtura finala.

   Compozitia usor lipicioasa se pune cu o lingura in formele de briose si se tine la cuptor la 180 grade, fix 17 minute.Temperatura si timpul sunt foarte importante pentru ca briosa sa aiba o consistenta usor lichida si lipicoasa in interior, ceea ce o face speciala si delicioasa in acelasi timp.




Pofta prea buna sa aveti!




sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Curatarea nasului bebelusilor si copiilor mici


 
   Curatarea nasucului poate parea dificila pentru parintii incepatori si cu siguranta este deranjanta pentru bebelusul mic sau mare.Dar odata terminata treaba, bebelusul va fi mult mai linistit, ii va fi mai usor sa respire, sa manance si sa doarma.

   Asa ca noi folosim, in caz de secretie nazala mai abundenta sau pe romaneste mucisori lichizi, urmatoarele:
  • apa de mare(solutia salina este preferata pentru ca ajuta la decongestie si la diminuarea inflamatiilor mucoasei nazale)sau ser fiziologic; ambele sunt utile in a fluidiza mucozitatile pentru o extractie mai usoara.
  • pompita de cauciuc(para) sau batista bebelusului(un recipient cu furtunas care se monteaza la aspiratorul casei ).Pentru mucisorii lichizi sau aflati in adancime, in partea din spatele gatului, am folosit cu succes batista bebelusului;daca zgomotul aspiratorului este prea deranjant pentru bebelusul vostru, exista in farmacii o batista a bebelusului care functioneaza pe baza "de tras cu gura" la celalalt capat.
   Pentru o extragere sau o aspirare mai usoara, secretiile trebuie inmuiate cu ser fizilologic sau cu solutie salina.Procedam asa:
  •  ii punem cate doua picaturi de ser sau solutie salina bebelusului in fiecare nara si incarcam sa ii tinem capul nemiscat cateva secunde, ca solutia salina sa patrunda pe canal si sa inmoaie mucozitatile.
  • daca folositi pompita, strangeti para de plastic a acesteia pentru a iesi aerul, introduceti cu grija varful de cauciuc in nara bebelusului si dati-i drumul incet pentru a trage tot mucusul.
  • daca folositi batista bebelusului, conectati dispozitivul cu partea potrivita la tubul aspiratorului iar capatul opus, capul de aspiratie, se introduce in nasucul bebelusului.Acest dispozitiv regleaza singur puterea de aspiratie a aparatului deci nu prezinta nici un pericol pentru bebelus.
   Toate componentele trebuie igenizate dupa folosire prin spalare cu apa calda si sapun(cat copilul a fost foarte mic, noi le-am sterilizat prin fierbere sau oparire).

Pentru ajutor prin imagini urmariti filmuletul:

http://www.babycenter.com/2_how-to-use-a-bulb-syringe-to-clear-your-babys-mucus_10357065.bc

vineri, 10 ianuarie 2014

Ideei de prajituri cu resturi de cozonac

   Va propun doua retete de prajituri sau torturi, cum doriti sa le numiti, important este ca sunt delicioase si folosesc cozonacul ramas de la sarbatori ce risca sa se usuce si sa fie aruncat.Mare pacat!Si mancarea poate fi reciclata.Dovada este gustoasa:

Prajitura cu cozonac

Ingrediente prajitura:
o jumatate de cozonac cu orice fel de umplutura cacao, stafide, rahat etc
un pachet biscuiti(eu am folosit digestivi dar poate fi folosit orice fel de biscuite)
250g zahar
100g nuci mauntite
150g unt
2 lingurite cacao
o esenta vanilie
150ml apa

Ingrediente glazura:
100g ciocolata neagra
2 linguri de lapte, frisca nebatuta sau lapte condensat
o lingura ulei

   Pasii sunt urmatorii:maruntiti nuca si apoi cozonacul si biscuitii(eu am folosit de fiecare data robotul pentru a economisii timp si a obtine o maruntire fina).

   Intr-o tigaie adanca se pune zaharul si apa si se lasa la foc potrivit pana cand incepe sa se lege un fel de sirop.

   Se adauga in sirop nucile macinate, resturile de cozonac si biscuitii si se amesteca bine.

   Peste amestec se pune untul si se lasa in continuare pe foc pana cand acesta se topeste in totalitate.Se parfumeaza cu esenta de vanilie.


   Trebuie sa rezulte o compozitie cu aspect de aluat.Cat este inca calda, se imparte in doua, iar prima parte se intinde si se modeleaza cu degetele intr-o tava mica 20x20, tapetata cu folie alimentara.In compozitia ramasa se adauga cele doua lingurite de cacao si se amesteca bine.Peste prima parte a aluatului se adauga si cea de-a doua, dreasa cu cacao si se intinde la fel ca si prima.


   Se tine cam doua ore la frigider, se rastoarna si peste prajitura se intinde glazura rezultata din topirea si omogenizarea ciocolatei, laptelui si uleiului.Dupa ce se intareste glazura, prajitura se poate taia in bucatele mici.



Tort cu blat de cozonac

Ingrediente tort

un cozonac(eu am avut doua jumatati, cu rahat si cu cacao si nuca)
350ml frisca lichiha Hulala
150ml lapte condensat
doua linguri de miere
o gelatina
sucul de la o conserva de ananas sau fructe diverse
doua esente vanilie

Ingrediente glazura:
100g ciocolata neagra
2 linguri de lapte, frisca nebatuta sau lapte condensat
o lingura ulei

   Pasii sunt urmatorii:se taie cozonacul de-a lungul in felii de un deget, cat sa va acopere o tava de aproximativ 20x30 in doua straturi.Se asaza in tava primul strat de blat, avand grija sa nu lasam goluri.Se insiropeaza bine cu zeama de la conserva(eu am mai "inviorat-o putin cu sucul de la o portocala").


   Dupa insiropat, am uns blatul cu un sos de fructe de padure pe care il aveam de prisos prin frigider, pentru aroma si culoare.


   Pregatim gelatina:varsam continutul plicului intr-un sfert de pahar cu apa calduta, punem paharul intr-un recipient cu apa fierbinte, amestecam pentru ca gelatina sa se dizolve bine si sa nu se formeze cocoloase.

   Batem frisca lichida si o amestecam cu grija cu laptele condensat in care am dizolvat dinainte mierea.Adaugam patru lingurite de gelatina, doua esente vanilie, amestecam inca o data si este gata.


   Intindem crema peste primul blat de cozonac, avand grija sa mai oprim un sfet din cantitate si pentru ultimul strat de prajitura.

    Montam ultimul strat de blat din felii de cozonac si insiropam.


   Intindem peste blat crema ramasa si introducem la frigider cam o ora.



   Facem glazura exact ca la prajitura anterioara si ornam dupa imaginatie tortuletul incropit din resturi.


   In speranta ca va sunt utile ideeile mele, va doresc spor la prajiturit!

joi, 9 ianuarie 2014

Mic-dejunul de azi pentru bebe

Un ou fiert, o felie de paine integrala cu unt, piure de sfecla rosie si kivi

 Ospatul sau rasfatul copilei din dimineata aceasta a fost:un ou fiert sase minute, cat sa ramana usor moale in interior, care a mers perfect cu o felie de paine "tratata" cu un strat generos de unt gras si un strop de piure de sfecla rosie coapta."Desertul" micului dejun a fost un delicios bine copt kivi.

Cu resturile s-a delectat mami! Yumyyyy




miercuri, 8 ianuarie 2014

Silueta si sanatate dupa sarbatori



   Ca in fiecare an, am iesit si din perioada asta vesela si plina de belsug pe mese, cu ceva colacei, sunculita si grasime in plus.De fapt, cam ce am consumat, nu?!Pana la urma se adeveresete treaba cu "esti ceea ce mananci"!

   Nu am masurat in kilograme, dar simt plusul sau surplusul din plin in corp, s-au sesizat chiar si blugii mei preferati, care se simt deodata prea mici pentru mine...Asta este, ne analizam pierderile si ne regrupam, ca niste soldatei disciplinati la dieta!

   Cred,in primul rand, ca trebuie actionat imediat dar nu drastic.Pana la urma nu mai este vorba de doua, trei kilograme in plus ci este vorba de curatarea organismului dupa bombardamentul cu carnati, fripturi si torturi.Este vorba de sanatatea de acum si de pastrarea ei pe termen lung!

   Mai mereu in aceasta perioada simt nevoia de a manaca ciorbe acre, supe clare sau orice fel de verdeata, salata, leguma sau fructa.Este pofta mea dar pana la urma, este nevoia organismului care isi cere dreptul la curatare, ingrijire si sanatate.

   Putem incerca impreuna sa ne revenim fizic, se ne recastigam increderea in armonia trupului si sa ne pastram echilibrul, atat de fragil, in organism.

   Pentru a scapa de tentatiile culinare si implicit de kilograme trebuie, in primul rand, sa scapam de tentatiile din frigider si debara.Toata lumea mai are ramasite prin frigider, ale ospaturilor recente, cate un sirag de carnati, ceva sunculita afumata de la bunica sau cozonac, bomboane de brad si ciocolata primita cadou;ce nu ati apucat sa infulecati donati, faceti cadou, bucurati copilul vecinei!Dar din dar se face, iar pentru corpul nostru este un adevarat dar sa nu ii mai furnizam si alte calorii!

   Daca aveti o bicicleta, folosit-o, iarna asta inca permite, daca nu incercati mersul pe jos!Da, daca nu stiati chiar si mersul pe jos arde calorii, limpezeste gandurile si mentine bun tonusul general.Noi, mamele, stim prea bine, turele nenumarate cu caruciorul ne-au ajutat la mentinerea si imbunatatirea formei fizice.Daca nu aveti inca bebe, adoptati un caine, va avea el grija de plimbarea voastra din fiecare zi!

   Dati o raita prin piata de cartier si cumparati fructe si legume proaspete.Conusmati-le ca atare sau transformati-le in supe crema, ciorbe dulci sau borsuri acre, numai bune de energizat si de incalzit in perioada rece.Umplu stomacul, nu ingrasa, hidrateaza si reancarca organismul slabit cu vitamine si minerale.

   Sala e sfanta, fie ca este vorba de aerobic, kangoo, tae bo, zumba, sau orice fel de sport intr-o structura organizata, impartasit cu alte "colege de suferinta" si ghidat de cineva profesionist, care stie sa motiveze si stimuleze, este o mana cereasca pentru corpul tau dupa sarbatori si oricand.Faceti un sport!Stiu, timpul asta, bate-l vina, mame sau nu, niciodata nu e timp!Faceti un efort, nu veti regreta, pe langa corp si starea de spirit va va fi vizibil imbunatatita.Daca totusi nu este timp si nici nu sunt bani, incercati abdomene si genoflexiuni in sufrageria de acasa, orice fel de miscare este benefica.

   Mancati dimineata, ceva usor, iaurt cu cereale simple, o felie cu gem si un ceai, fructe cu biscuiti integrali, un ou fiert cu branzica slaba, ce vreti voi si ce va permite timpul sa incropiti.Micul dejun alimenteaza rezervorul de energie pentru intreaga zi si oricum, daca sarim peste el, nu numai ca decalam  mesele urmatoare dar vom manca considerabil mai mult.

   Corpul trebuie sa nu fie stresat pentru a va asculta, trebuie sa aiba timpul necesar de repaus pentru ca al nostru creier sa nu transmita mesaje disperate:" sunt obosit, mi-e foame, da-mi sa mananc!"Asa ca hai sa ne odihnim, opt ore pe noapte, daca se poate si mai mult, pentru corp cat si pentru fata noastra!Cum se spune" somnul de frumusete", nu?dupa atatea petreceri si ore furate de somn pana si pungile si cercanele de sub ochi trebuie sa dispara!

marți, 7 ianuarie 2014

La multi ani, Ion si Ioana!

   Azi, ca in fiecare an, se cinsteste si sarbatoreste printre crestini, Sfantul Ioan Botezatorul, cel ce a venit pe aceasta lume cu minunata insarcinare de a pregati sosirea Mantuitorui si de a-i asterne calea printre oameni.

  Cel ales de Divinitate sa infaptuiasca misiunea de a-l boteza pe Iisus cu apa sfanta a Iordanului, este unul dintre cei mai iubiti sfinti din tara noastra, o demonsteaza cei aproximativ doua milioane de romani care ii poarta cu mandrie numele.

  Pentru ca azi a fost o zi de sarbatoare si cum o zi de sarbatoare este mai mereu binecuvantata cu o raza de soare, am profitat, eu si Natalia, de incarcatura pozitiva din preajma lacasului," biserica noastra din sat", de iarna primaveratica si de bradul inca impodobit frumos din curtea acesteia.







   Si pentru ca ziua de Sfantul Ion este o zi a bucuriei, se spune prin batrani ca cine nu se veseleste azi va fi trist tot anul!
   Atunci, sa mai bem inca un paharel in cinstea sarbatoritilor, zic eu...

La multi ani!

luni, 6 ianuarie 2014

Despodobirea

   Este timpul sa strangem falnicul bradut, sa il despodobim de stralucirea randurilor de beteala, sa detronam ingerasul alb din varful semet si verde si sa il punem la pastrare de seama, in cutia de catifea rosie.

   A venit vremea sa scoatem cutiile de carton invechite de vreme si trecute prin maini mici de copii si sa le umplem din nou cu podoabe si siraguri de margele colorate.Le vom pastra intr-un colt de pod prafuit si impaienjenit dar bun de odihna si tihna cat pentru un an intreg sau pentru o nemurire.

   Nu fiti triste, globulete mai vechi si mai pretioase sau mai noi si mai mandre, la anul ne revedem din nou.O sa ne luminati din nou casa cu bucuria sarbatorilor, o sa oglinditi din nou fericirea copiilor la primirea darurilor legate cu funde mari si o sa fiti martorele unei familii fericite, din nou!

  Nu fi trista, copila mica si frumoasa, ingerasul o sa pazeasca bradutul si globuletele pana la anul si o sa te vegheze pe tine, o sa fie raza de soare care o sa te gadile pa nasuc iar tu o sa zambesti la primul ghiocel, o sa fie pala de vant care o sa te racoreasca de caldura dogoritoare iar tu o sa zambesti la gustul primului cornet cu inghetata, o sa fie o frunza aurie desprinsa din nuc iar tu o sa zambesti la primul strugure rupt din vita bunicului si o sa fie iarasi, iarna, an si an, ingerasul magic din varful bradului tau si tu vei zambi la primul fulg de nea!