duminică, 3 noiembrie 2013

Crumble de toamna

     Toamna suntem binecuvantati cu o feerie de fructe dulci si parfumate,motiv foarte bun pentru a face un desert savuros si mai presus de toate,sanatos.Pentru ca am o fetita de un an si un pic,incerc sa adaptez retetele astfel incat sa nu folosesc forte mult zahar,sare,conservanti,grasimi nesanatoase sau orice altceva nociv pentru ea,cat si pentru noi.

     Pentru minunatul crumble am folosit:300g faina neagra,o mana de fulgi de ovaz,o mana de fulgi de porumb,un pachet unt 200g,zahar brun,zahr vanilat(vanilie) si scortisoara dupa gust,un praf sare,6 mere,2 pere,o gutuie,o mana de nuci,stafide sau merisoare.


   Se curata fructele de coaja si se taie in patratele.Se pune la incins o tigaie cu un cub generos de unt.Cand incepe untul sa sfaraie,aruncam in ea fructele impreuna cu o lingurita de scortisoara,trei linguri de zahar brun si doua pliculete de zahar vanilat burbon.Cantitatile sunt in functie de preferinte,daca va place mai dulce,mai puteti adauga zahar,la fel si cu scortisoara.Le calim cateva minute,cat sa se intrepatrunda toate aromele si apoi le lasam sa se odihneasca pe aragaz pana facem aluatul crumble.


   Pentru altuat avem nevoie de un vas incapator in care sa punem faina,sa adaugam untul moale,fulgii de ovaz,cei de porumb,cam 50-80g de zahar,tot in functie de placerea gustului,putina scortisoara din nou si totul se parfumeaza cu un pliculet de vanilie lichida burbon(o gasiti sub forma unor pliculete de la Dr Oetker;este mai buna decat celelalte arome de pe piata pentru ca este naturala).Toate fiind adaugate in castron,framantam constiincios pana cand obtinem un aluat sfaramicios.Daca vi se pare ca este prea moale mai puneti fulgi de porumb sau ovaz pana cand amestecul se leaga sub forma unor graunte.E foarte simplu,nu are cum sa nu va iasa!





   Incingem cuptorul la 180 grade Celsius si pregatim faza de asamblare.Luam o tava maricica si o ungem generos cu unt.Punem fructele,aruncam o mana de nuci usor maruntite,stafide sau orice bunataturi avem prin casa si acoperim totul cu o paturica de aluat saramicos.

   Se da la rumenit cam 40 de minute,pana cand crusta devine aurie si casa se umple de un miros imbietor.
Copiii cuminti primesc,ca topping,o lingura de frisca batuta din smantana grasa iar adultii pot savura acest desert cu inghetata de vanilie.



   Sa va fie de bine pentru ca pofta sigur o sa aveti!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu